Sunday, March 14, 2010

CERAMAH maulidur rasul

bangun tgk2 sumorg xde !
ayah+mama g wedding anak kawan diorg , abglong keje , nadia g uitm , nadzirah tuition
aku de 2 wedding invitations !
k.fara a.k.a akak nang2 n k.liya mbr time keje kt ppdjb dlu tp aku g wedding k.fara je.. hehehe  =)
jmpe laa rmai manusia yg aku kenal... gagaga~~
sume tanye haa jiha ble nak kawen?? jwpn standard : tgu abglong kawen ! haha

dubb dabb dubb dabb
ktorg da smpai festive mall
jb ni bkn de pe sgt kann.. blik2 tu jer
lepak2 hightea kt secret recipe
xde hasil pn.. tub2 flat si nadzirah ni wat hal
soo dia pn paw laa aku flat bru
uwwaaaa   =(
laa baju siang ngn malam same ker??
dan sekian kalinya aku ke tesco bukit indah
aku xpenah jejakkan kaki ke tesco before.. cian kann
tp bukan sebab nk g tesco tu sebenarnya.. haha
aku nk g femme boutique ! mmg superb laa
haa bru de hasil  =)
[sling bag , clincher , dress]

smpai umah da nk magrib
then lalu depan surau tub2 de canopy besar punyerr
laa bru aku tau
mlm ni de ceramah maulidur rasul
ustaz morshid yg bg ceramah mmg best gle laaa
asik gelak tp byk gle input !!
rugi woo sape xpegi

haa meh aku story cket pe yg ustaz tu cite :

tajuk : sunnah Rasullah berkaitan solat

  • KETIKA SOLAT
  1. Takbir wajib ada niat a.k.a lintasan senafas : sahaja aku solat fardhu... (subuh , zohor , asar , magrib , isya')
  2. Takbir bagi perempuan ada 2cara iaitu tangan paras dada atau ibu jari dibawah cuping telinga
  3. Surah al-fatihah dan surah sunat mesti stop setiap ayat ! Jika tidak, tidak sah solat..
  4. Qalqalah dan Tama'ninah harus dijaga
  5. Rasullah suka : bau-bauan , celak , serban , janggut , baju puteh !
  6. Bagi lelaki : kaki tegak ke arah kiblat.. JANGAN satu ke barat satu ke timur ! kangkang tidak melebihi 1jengkal..
  7. Ketika sujud : jari kaki dilentikkan , dahi dan hidung disentuh dan ditekan sedikit ke sejadah
  8. Bagi perempuan ketika sujud : tangan sentiasa dikepit ! JANGAN letak tangan/siku di sejadah
  9. Bacaan tahyat akhir : jaga bacaan.. seeloknya check buku panduan solat  =)

  • SELEPAS SOLAT
  1. Doa lebih afdal semasa dan selepas solat !
  2. Bagi perempuan di dalam hadas : boleh baca ayat al-Quran tetapi tidak menyentuhnya dan hanya baca di dalam hati sahaja..
  3. Amalkan 100x sehari (Subhanalah , Alhamdulillah , Allahuakbar)


p/s : next month i'll wearing braces... OMG !

2 comments:

taqo said...

Salam.
thx utk perkongsian berguna. :)

jiji najiy said...

wasalam
my pleasure incik.taqo =)

Related Posts with Thumbnails