Saturday, February 7, 2009

kepulangan kerahmatullah


al-fatihah

buat arwah atok yassin n atok munah
moga2 roh mereka dicucuri rahmat ALLAH

pemergian kedua-dua suami isteri ini teramat dirasai.. kami arrived kt umah arwah dlm kul1 lebih tepat2 azan zohor a.k.a solat jumaat berkumandang.. ayah terus melangkah ke masjid yg terletak diseberang jalan.. aku+mama masuk umah arwah then salam2 ngn sanak saudara plus org2 yg dtg.. jenazah telah diletakkan di masjid dan dikebumikan selepas asar..

alhamdulillah semuanya berjalan lancar.. kubur arwah tok yassin disemadikan di sebelah kubur isterinya, arwah tok munah.. inilah yg dikatakan cinta sehidup semati.. tok munah bru 72 hari meninggal dunia kerana serangan jantung.. arwah tok yassin adalah bekas imam besar kt Masjid Jamek Parit Jawa, Muar.. arwah meninggal dunia disebabkan oleh langgar lari..

time mama call pg td kasi tau yg arwah tok yassin meninggal, aku terkejut tetapi redha dgn pemergiannya.. then trus pack2 brg tuk blik kg.. smpai2 kt sane, aku trus cri jenazah.. tp rupe2nye da de kt masjid, selesai saja solat jumaat.. aku+mama tanpa berlengah trus ke masjid then dpt tgk jenayah..

ya ALLAH... indahnya.. syukur alhamdulillah.. mukanya tiada cacat cela.. pada saat itu, air mataku sudah tidak dapat ditahan lagi.. aku try xnk menangisi jenazah tetapi ya ALLAH, hanya KAU yg tahu segala-galanya.. jenazahnya dimandikan+dikafankan di hospital..

saat itu, aku memeluk izyan, 2pupuku a.k.a cucu tok yassin.. aku mmg xlh handle, aku menangis semahu-mahunya..


izyan : jiha.. atok kte da xde.. 2-2 da xde jiha.. 2-2 meninggal dlm tahun yg sama..
jiha : awk sabar yea.. bykkn bersabar.. ni semua dugaan ALLAH
izyan : cane kte raye pasni jiha?.. slameni de atok.. ni da xde atok.. nnt kte raye ngn adik2 je

ya ALLAH.. apakah dugaan yg mendatang ini akan memberi petunjuk dan hidayah kepada hamba2MU ya ALLAH.. moga rohmat mereka dicucuri rahmat dan ditempat bersama dengan hamba2MU yg soleh+beriman.. amin..
al-fatihah








p/s : alhamdulillah... terbuka suda hati pak ude n mak uteh utk menunaikan haji.. x )

7 comments:

Anonymous said...

My condolence for your family dear
send my regards to your family

Monkey D Luffy said...

al fatihah untuk atuk dan nenek mu...

jiji najiy said...

syukur alhamdulillah aku redha dgn pemergian mereka...
moga roh mereka dicucuri rahmat ALLAH

AMIN

mR.faiz said...

yea jew mak uteh dapat gi haji??

jiji najiy said...

insyALLAH... tp lom tau lagik
kte same2 doa jela k.. x )

Jovial Diamond said...

haaaa..x tau pon atok yassin meninggal..pak anjang n mak anjang x btau pon..

ni baru tau..
maner tau pak ude ngan mak uteh nak g haji?

jiji najiy said...

mayb pak njang lupe nk bgtau...
atok munah da 2bulan meninggal
then atok yassin jumaat lepas aftr solat subuh, dia nk g brkfast..
b4 dia meninggal, dia sempat kaco sorg dak ni pastu mayb moto dia xstable then dia terjatuh dr moto..
b4 sempai mencecah bumi, dia kene langgar ngn moto dr arah belakang..
moto tu trus lari tp nsibaek de sorg mamat nih sempat pangku tok yassin n ajar mengucap..


p/s : psal pak ude n mak uteh tu gosip.. mayb diorg g tahun dpn.. we wait, look n see

Related Posts with Thumbnails